vrijdag 17 april 2020

Weer een week thuisschool

Maandag is het Pasen. We rommelen wat aan in huis, zitten bij de kachel en eten lekkere dingen. Van tevoren hadden we bedacht dat we ook schoolwerk konden doen, maar daar hebben we geen zin in. De oudste maakt wel een lesje verkeer en de middelste oefent tellen in stapjes van twee met de gevonden chocolade-eitjes. Verder genieten we van elkaar, lezen we het paasverhaal en praten we over de betekenis van Pasen.

Dinsdag heb ik het voornemen om op tijd op te staan en gelijk met school te beginnen, maar bij het horen van de gezellig spelende kinderen, draai ik me liever nog even om... Nee, niet goed, hup eruit en aankleden. De jongste vraagt verongelijkt 'Waarom moet ik me aankleden? Ik mag toch niet naar school.' 'Dat klopt, maar we gaan toch thuisschool doen.' Stilte. 'En je gaat straks skypen met juf, dat kan toch niet in je pyjama?' Oké, ze gaat zich aankleden.

Even laten zitten we dan toch met ons allen aan tafel en na het bijbellezen beginnen weer aan de opdrachten van de weektaken. Ik snap zelf niks van de keersommen onder elkaar van groep 6, maar Google is gewillig en al snel hebben we het door en worden de sommen gemaakt. Zo heeft ook juf mama weer iets geleerd.

Om 10 uur gaan we weer vol de mobiele eenheid in. Groep 3 op de Skype en de oudste op whereby voor dyslexie les En waar dit drie weken geleden nog volop voor stress zorgde, gaat het vandaag heel vloeiend. Hoera.

Woensdag. De kinderen hebben besloten dat ze zich gelijk aankleden en zelf voor een ontbijt zorgen, wat ik natuurlijk van harte toejuich. Als ik beneden kom, zitten ze er al klaar voor. We gaan vol goede moed aan de slag, vandaag worden we niet onderbroken door Skype wat stiekem heel fijn is.

Om 10 uur zijn we al een mooie eind op weg. De kleuter heeft drie werkjes gemaakt. Leuk om te zien dat haar concentratie toeneemt en het tellen steeds beter gaat! De groep 3er heeft bijna alles af, maar stort langzaam in. Boos, moe, verdrietig, het valt niet mee. De groep 6er gaat eigenlijk heel goed. Ze maakt met frisse tegenzin de laatste sommen en dan is het pauze! Ik heb appel, banaan en drinken buiten staan en dank de zon voor haar stralen.

De kinderen nemen hun handpoppen mee naar buiten en vermaken mij aan elkaar met hun poppenkastspel. Ik geniet, tot er er ruzie van komt. Ik pak het spul bijeen en we gaan wandelen! Dat doet ons allen goed.

Thuisgekomen gaat de oudste nog wat sommen maken en maak ik tosti's. Ik kijk de sommen na en zie dat ze iets niet goed gedaan heeft. Ik wil het aan haar uitleggen, maar binnen no-time verschijnt er een donderwolk boven haar hoofd en dan wordt het mij even teveel. Deze puberbui kan ik er nu even niet bij hebben. Ik besluit dat de uitleg maar moet wachten en ga de tafel dekken. We eten buiten en ik ben moe...

Na de lunch is het 1 uur, over een uur moet ik richting mijn werk. Voor mijn gevoel heb ik er al een werkdag op zitten, maar ik ben nog niet eens halverwege. Ik laat school voor wat het is, doe nog snel wat huishouden en plof daarna even met een boek in de zon.

Donderdag is papadag, maar omdat papa op andere dagen minder uren kan maken, werkt hij de donderdagochtend ook, thuis in de keuken. We komen wat traag op gang, maar zetten er wel de vaart in en voor het skypen is er alweer veel af. Omdat papa en mama samen thuis zijn kan de één helpen met Skype en de ander helpt met het schoolwerk.

Voor de lunch is al het werk af. Gelukkig, want het is mooi weer, lekker buiten spelen. Later de middag liggen de jongste twee op bed en kruipt de oudste met de tablet op de bank om MOO te gaan doen. Mama gaat weer aan het werk.

Vrijdag valt het niet mee om nog wat intrinsieke motivatie te vinden dus besluiten we gebruik te maken van een beloning. Als al het werk af is, gaan we fietsen naar een grote speeltuin. Mama legt alvast een goed leesboek in de fietsmand, Zij is vandaag vrij en kan ook wel een beloning gebruiken.

We werken hard en voor de lunch is alles klaar. De middelste leest nog een verhaaltje voor aan juf via WhatsApp, de oudste maakt de lessen verkeer af en dan zijn we klaar. Weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten